Αλόη

Ποια είναι τα φυσικά συστατικά της αλόης; (part I)

Biogel gallery

Η αλόη βέρα είναι ένα από τα 450 διαφορετικά είδη αλόης που χρονολογείται από το 2100 π.Χ. Υπάρχουν γραπτές αναφορές από τον κινεζικό και ινδικό πολιτισμό καθώς και από την εποχή των αρχαίων Ελλήνων, Ρωμαίων και Αιγυπτίων. Οι Αιγύπτιες βασίλισσες το χρησιμοποιούσαν ως φυσικό καλλυντικό ενώ οι γιατροί της Αρχαίας Ρώμης, της Ελλάδας, του Μεξικού, της Ινδίας και της Ιαπωνίας υπολόγιζαν στις ιδιότητες της ως φάρμακο για διάφορες ασθένειες. Το ιατρικό αρχείο της αρχαίας Αιγύπτου στον πάπυρο Ebers αναφέρει την χρήση της αλόης βέρα σε άνθρωπο ήδη από των 16ο αιώνα π.Χ.

Τα βασικά συστατικά από τα οποία αποτελείται είναι:

Βιταμίνες

Είναι πλούσια πηγή βιταμινών Α, Β, C και Ε.

Τι κάνουν;

Οι βιταμίνες αυτές συμβάλλουν στην ενεργοποίηση των διαδικασιών καθαρισμού του οργανισμού και στην ανάπτυξη υγιούς δέρματος, μαλλιών, δοντιών και ούλων. Ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού απέναντι στους ιούς, προλαμβάνουν καρκινογενέσεις, βελτιώνουν την ενεργητικότητα και συμβάλλουν σημαντικά στην γονιμότητα. Ειδικά οι βιταμίνες της ομάδας Β βοηθούν στην καλή καρδιακή λειτουργία, την όραση , την καλή λειτουργία του νευρικού και μυϊκού συστήματος, βελτιώνουν την μνήμη, την συγκέντρωση αλλά και την ισορροπία. Τέλος, όλες οι βιταμίνες είναι απαραίτητες για την σύνθεση του DNA και του RNA του οργανισμού.

 

Μέταλλα

Η αλόη βέρα αποτελείται από ασβέστιο, κάλιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, φώσφορο, ψευδάργυρο, χαλκό, νάτριο, κάλιο, σίδηρο, χρώμιο και σελήνιο.

Τι κάνουν;

Τα μέταλλα είναι απαραίτητα για την διατήρηση του σκελετού, την υγεία των οστών, τις μυϊκές συσπάσεις, την παραγωγή ενζύμων και την ρύθμιση των υγρών μέσα και έξω από τα κύτταρα. Επίσης, βοηθούν στην καλύτερη απορρόφηση των βιταμινών και έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Η επάρκεια μετάλλων στη διατροφή μας βοηθά στη ρύθμιση του ισοζυγίου του νερού, στην ομαλότερη διακίνηση των θρεπτικών συστατικών, στη διατήρηση της οξεοβασικής ισορροπίας του αίματος και των ιστών, στην αποτοξίνωση του οργανισμού, με την εξουδετέρωση τοξινών και ελεύθερων ριζών, καθώς αδρανοποιούνται συνενωμένες με τα μέταλλα. Βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία των εξωκρινών κι ενδοκρινών αδένων συμβάλλοντας στο σχηματισμό των ορμονών. Χρησιμοποιούνται σαν δομικά συστατικά π.χ. τα ανόργανα άλατα ασβεστίου, φωσφόρου, προσφέροντας στερεότητα και αντοχή στα οστά και στα δόντια. Είναι επίσης απαραίτητα στη φυσιολογική λειτουργία της καρδιάς, στη λειτουργία (συστολή) των μυϊκών ινών, στη φυσιολογική νευρική λειτουργία, στην αιμόσταση, και στη δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων (σίδηρος).

Σαλυκιλικό οξύ

Βασικό συστατικό της ασπιρίνης και έχει παυσίπονη δράση.

Τι κάνει;

Το σαλικυλικό οξύ δρα βαθύτερα στην επιδερμίδα, συμβάλλοντας στο βαθύ καθαρισμό των πόρων. Μ’ αυτόν τον τρόπο, «καταπολεμά» την ακμή και τα σπυράκια. Χάρη στην κερατολυτική του δράση, ενθαρρύνει τον κυτταρικό κύκλο και βοηθά στη γρήγορη απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων του δέρματος, τα οποία με τη σειρά τους μπορούν να βελτιώσουν τη θαμπάδα και την υφή του δέρματος. Ως στυπτικό συστατικό, το σαλικυλικό οξύ μπορεί να συσφίξει το δέρμα, απελευθερώνοντας το σμήγμα, μειώνοντας έτσι την εμφάνιση των πόρων, αλλά και των μαύρων στιγμάτων. Μιας και μπορεί να διεισδύσει κάτω από την επιφάνεια του δέρματος και να καθαρίσει το υπερβολικό σμήγμα από τους πόρους, συμβάλλει στον έλεγχο και τη μείωση της λιπαρότητας. Ως παράγωγο του ακετοσαλικυλικού οξέος aka ασπιρίνης, το σαλικυλικό οξύ έχει αντιφλεγμονώδη δράση που μειώνει τους ερεθισμούς, τις κοκκινίλες και τα σημάδια που σχετίζονται με την ακμή.

Μαλικό Οξύ

Το μαλικό οξύ χρησιμοποιείται από το σώμα για παραγωγή ενέργειας για αυτό και αρκετά άτομα το λαμβάνουν σαν συμπλήρωμα διατροφής για διάφορα προβλήματα υγείας όπως η χρόνια κόπωση και η ινομυαλγία.

Τι κάνει;

Βοηθά στην ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, συμβάλλει στην παραγωγή ενέργειας, βοηθά στην θεραπεία του συνδρόμου της χρόνιας κόπωσης και προωθεί την καλύτερη απόδοση στην άσκηση. Βοηθά σημαντικά στην στοματική υγεία καθώς βελτιώνει τα συμπτώματα της ξηροστομίας διεγείροντας την παραγωγή σάλιου και χάρη στις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες βοηθά διάφορες δερματικές παθήσεις, όπως ρυτίδες, ακμή, κονδυλώματα και σχισμών.

 

Σαπονίνη

Φυσική ουσία με αντισηπτικές και καθαριστικές ιδιότητες.

Λιγνίνη

Βοηθά στον μεταβολισμό και στην παχυσαρκία.

 

Αν νομίζεται ότι κάπου εδώ φτάσαμε στο τέλος των πολύτιμων συστατικών της αλόης, κάνετε λάθος. Διαβάστε το δεύτερο μέρος του άρθρου: «Συστατικά της αλόης ΙΙ» και δείτε τι ακόμα κρύβει αυτός ο φυσικός θησαυρός.