Biogel

Δίκταμο: Ο Έρωντας της Κρητικής Γης

Δίκταμο: Ο Έρωντας της Κρητικής Γης
Τι είναι το δίκταμο;

Το δίκταμο ή αλλιώς έρωντας της κρητικής γης, είναι ένα δυσεύρετο φυτό, από τα πιο σημαντικά μελιτογόνα, ιδιαίτερα γνωστό για την καταπραϋντική του δράση κατά του πόνου. Συγκεκριμένα, ευδοκιμεί μόνο στα πιο απόκρημνα βράχια των βουνών της Κρήτης και  σε υψόμετρο περίπου 1400 μέτρα.

Το αυτοφυές δίκταμο είναι σπάνιο εύρημα και η συλλογή του εξαιρετικά δύσκολη.
Χρήσιμα μέρη του αποτελούν τα χνουδωτά καρδιόσχημα φύλλα του και οι ιώδεις ανθισμένες κορυφές του.

Ιστορική Αναδρομή

Το φυτό ήταν αφιερωμένο στη θεά Άρτεμη γιατί πίστευαν ότι διευκολύνει τον τοκετό, αυτός είναι και ο λόγος που στις αναπαραστάσεις της θεάς  συνήθως την απεικόνιζαν στεφανωμένη με κλαδιά δίκταμου. Παλιά, ήταν ιδιαίτερα δημοφιλές και ως το βότανο του ‘έρωτα και της νεότητας’. Επίσης, ήταν συνδεδεμένο με την ενίσχυση της ερωτικής διάθεσης.

Στην εποχή του Μεσαίωνα, το δίκταμο ήταν  διάσημο χάρη στην χρήση του στο διάσημο χωνευτικό λικέρ Benedictine.
Το δίκταμο ή έρωντας, ήταν ένα από τα φυτά που χρησιμοποιούσαν κατά την Μινωική εποχή.
Κατά τη διάρκεια ανασκαφών βρέθηκε στα βασιλικά ανάκτορα  της Κνωσού.
Επίσης, η απεικόνιση του ίδιου του φυτού κοσμεί μοτίβα αγγείων και τοιχογραφιών της εποχής.

Οι ιστορίες για το δίκταμο ή αλλιώς έρωντας της κρητικής γης, είναι πολλές και μεταφέρονται από γενιά σε γενιά.
Το πιο σημαντικό είναι το σχήμα που έχουν οι σπόροι δίκταμου στο μικροσκόπιο.
Συγκεκριμένα, σε μεγέθυνση είναι μια καρδιόσχημη μορφή, πράγμα που επιβεβαιώνει τον συμβολισμό της αγάπης και του έρωτα.

Σύγχρονη βοτανοθεραπεία

Στη σύγχρονη βοτανοθεραπεία η κύρια χρήση του από τους θεραπευτές είναι να καταπραΰνει τους πόνους του στομάχου και της κοιλιάς.
Το δίκταμο περιέχει μεγάλο πλήθος και ποικιλία χημικών συστατικών (υπεύθυνα για τις καταπραϋντικές και θεραπευτικές ιδιότητες).

Χρήσιμα μέρη του φυτού είναι τα αέρια μέρη. Το δίκταμο δρα ως αποτελεσματικό αντιοξειδωτικό ενώ έχει διαπιστωθεί ότι έχει αντιμικροβιακή δράση.
Επίσης, έχει επουλωτικές και στυπτικές ιδιότητες και για το λόγο αυτό είναι ένα αποτελεσματικό φάρμακο για το στομάχι (στομαχόχορτο) και τα αποστήματα.

Η κύρια χρήση του είναι για διαταραχές του στομάχου, κολικούς και φλεγμονές του γαστρεντερικού συστήματος. Ακόμη, η χρήση του είναι σε νευρικές διαταραχές, πονοκεφάλους και άλλα νοσήματα του νευρικού συστήματος. Για τις αντισηπτικές του ιδιότητες, μπορεί να αντιμετωπίσει τα συπτώματα της γρίπης και του κρυολογήματος. Τέλος, είναι χρήσιμο ως αιμοστατικό (σταματόχορτο)και βοηθά και στην κακοσμία του στόματος (στοματόχορτο).

Κύρια χρήση

Το δίκταμο έχει πολυάριθμές εφαρμογές στην ανθρώπινη υγεία.
Συνοπτικά, είναι τα εξής:

  1. Φυσικό τονωτικό
  2. Ανακούφιση από πονοκεφάλους και τον πονόδοντο
  3. Καταπραϋνση στομαχόπονου και συμπτωμάτων σπαστικής κολίτιδας
  4. Επουλωτική δράση
  5. Διουρητικό, αιμοστατικό και εμμηναγωγό
  6. Αντιμικροβιακή και ασντισηπτική δράση
BioGel Original

Στην BioGel Orginal, η αγάπη για την φύση και τα θεραπευτικά βότανα είναι μεγάλη. Με κέντρο ενδιαφέροντος την Κρήτη και την εύφορη της γη δημιουργήσαμε την νέα μας σειρά Cretan Psiloritis που είναι πλούσια σε εξαιρετικής ποιότητας Κρητικά θεραπευτικά βότανα. Συγκεκριμένα, τα βότανα αυτά είναι το δίκταμο, η ματζουράνα και η αλαδανιά.

Η αγάπη μας για τον άνθρωπο και για την καλή του υγεία μας οδήγησε στο πάντρεμα του θεραπευτικού φυτού της αλόης με τα κρητικά βότανα. Επομένως, η μίξη αυτή είναι σημαντική για την ανθρώπινη υγεία με πολλαπλά οφέλη.

Ποίημα Οδυσσέα Ελύτη

Τέλος, η χρησιμότητα του δίκταμου στην κοινωνία είναι τόσο σημαντική που μέχρι και ποιήματα γράφτηκαν για αυτό. Συγκεκριμένα, ο Οδυσσέας Ελύτης έγραψε το “δίκταμο”:

«Και για σένα κανείς δεν είχε ακούσει

Για σένα ούτε το δίκταμο ούτε το μανιτάρι

Στα μέρη τ΄ αψηλά της Κρήτης τίποτα

Για σένα μόνο δέχτηκε ο Θεός να μου οδηγεί το χέρι»