Biogel, Αλόη, Υγεία

Κατοικίδιο: Πόσο σημαντική είναι η υγεία του για εσένα;

Κατοικίδιο: Πόσο σημαντική είναι η υγεία του για εσένα;

Owning a Pet Can Change Your Life | American Heart AssociationΕίτε έχεις σκύλο είτε γάτα, τo κατοικίδιo ομολογουμένως και αδιαμφησβήτητα είναι όπως και τα παιδιά μας.
Επιπλέον είναι ο πιστός φίλος μας, η συντροφιά μας στις μοναχικές, στενάχωρες αλλά και όμορφες στιγμές.
Είναι αλήθεια ότι, το αγαπάμε και το προσέχουμε πολλές φορές περισσότερο και από τον ίδιο μας τον εαυτό.
Εξάλλου, είναι γνωστό πως σε κάποιες χώρες τα κατοικίδια έχουν αυστηρή νομοθεσία υιοθέτησης και αξιολογούν πολλά κριτήρια  καταλληλόλητας.
Περίπου όπως στην υιοθέτηση ενός παιδιού.
Βέβαια αν αποδειχθεί πως δεν είσαι κατάλληλος μετά την υιοθεσία διώκεσαι ποινικά με χορήγηση προστίμου και ποινή φυλάκισης.
Ωστόσο το κατοικίδιο και ειδικά το σκυλάκι ανεξαρτήτως μεγέθους έχει πολλές ευθύνες από τον γονέα.

Απαιτεί:

 • Σωστή διατροφή
 • Πρόληψη με τα απαιτούμενα εμβόλια
 • Χορήγηση συμπληρωμάτων ή φαρμάκων
 • Καθαρισμό
 • Περιποίηση και πολλά ακόμη.

Αναντίρρητα να σημειωθεί πως όλα αυτά τα αξίζει και με το παραπάνω!

Αυτό που μας επιστρέφει ως αγάπη και δε ανιδιοτελής, είναι τόσο αμέτρητη και ανεκτίμητη που όλα τα παραπάνω είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε γι’ αυτά.

Θέματα πρόληψης υγείας κατοικίδιου

Στην συνέχεια θα αναφερθώ σε διάφορα θέματα για την διατροφή και την πρόληψη υγείας για το κατοικίδιο.

Τα θρεπτικά συστατικά, η σωστή διατροφή και κατά συνέπεια η υγεία τους, “δεν διαφέρει και πολύ με τον άνθρωπο”.
Εξάλλου, ενας άνθρωπος για να είναι «υγιής» οργανικά και να έχει ευεξία στην καθημερινότητα του, πρέπει να έχει μια ισορροπημένη διατροφή, ξεκούραση, όμορφες στιγμές, όταν απαιτείται ενίσχυση με συμπληρώματα διατροφής (λόγω έλλειψης ποσότητας θρεπτικών συστατικών από την κατανάλωση τροφών) και πολλά ακόμη.
(όπως έχει αναφερθεί σε προηγούμενο άρθρο για την πρόληψη του ανθρώπου. Διάβασε εδώ)

Εν το μεταξύ,  υπάρχει τόσο διαθέσιμο υλικό στο διαδίκτυο που ο καθένας μπορεί να βρει 100 διαφορετικές τουλάχιστον πηγές που πολλές φορές η μια αναιρεί την άλλη.
Βέβαια, μερικοί παρονομαστές μένουν σταθεροί.
Ένας εξ αυτών και αναμφισβήτητα σημαντικός, είναι η ποικιλία των απαιτούμενων θρεπτικών συστατικών που επιβάλλεται να προσλαμβάνει ένα κατοικίδιο.
Θα παραθέσω μερικούς συνδέσμους για όποιον τον ενδιαφέρει να διαβάσει περισσότερα και πιο αναλυτικά για το πως να βοηθήσει το κατοικίδιο του να είναι πιο υγιές μέσα από την διατροφή.

Η Εξέλιξη του σκύλου ως κατοικίδιο

Όπως προκύπτει από μελέτες ο σκύλος βρίσκεται δίπλα στον άνθρωπο τουλάχιστον 30.000 χρόνια.
Επίσης περίπου 15,000 χρόνια πριν, φαίνεται να ολοκληρώθηκε η βασική εξημέρωση του γκρίζου λύκου στην πρώτη τότε μορφή του σκύλου  ως κατοικίδιο.
Ένα από τα βασικότερα γεγονότα στην εξέλιξη αυτή έπαιξε η διατροφή.
Σκύλος και άνθρωπος, μοιράζονταν το ίδιο φαγητό, φέρνοντας τους συγχρόνως πιο κοντά.
Εξαιτίας αυτού, η σχέση τους απέκτησε αναντίρρητα πιο ισχυρούς δεσμούς και η φυσική εξημέρωση επιταχύνθηκε.

Κατά συνέπεια, της εξελεγκτικής διαδικασίας, όπως περιγράφει η ομάδα γενετιστών σε δημοσίευση τους στο επιστημονικό περιοδικό, Nature, ο σκύλος απέκτησε γονίδια που τον βοηθούν στην πέψη του αμύλου – υδατάνθρακα, κατατάσσοντας τον στα παμφάγα ζώα και φυσικά ολοένα και πιο κοντά προς τις συνήθειες του ανθρώπου.
Βεβαίως είναι αλήθεια ότι, πολλοί το διαψεύδουν θεωρώντας τον σκύλο αποκλειστικά σαρκοφάγο.

Ειδικότερα τα τελευταία 50-100 χρόνια η εξέλιξη του DNA του κατοικίδιου λόγω των διατροφικών αλλαγών, το κατατάσσει πιο απαιτητικό στην πρόληψη της υγείας του.
Από την μία πλευρά ο νέος τρόπος ζωής και η διατροφή του, το έκαναν πιο «ευαίσθητό» σε διάφορες αρρώστιες, ενώ από την άλλη συγκριτικά με το παρελθόν αυξήθηκαν τα έτη ζωής του.

Διατροφή κατοικίδιου

Dog Food Dealers in PakistanΤο κομμάτι της διατροφής των κατοικίδιων και δε των σκυλιών προβληματίζει πολύ κόσμο.
Υπάρχουν τόσες πολλές τροφές σε διάφορες κατηγορίες που στην τελική ο ιδιοκτήτης δεν ξέρει τι να πρωτοδιαλέξει ή τι να πρωτοπιστέψει.
Έχει να επιλέξει ανάμεσα από διάφορες μόδες και τοποθετήσεις όπως:

 • B.A.R.F (Biologically Appropriate Raw Food, ή Βιολογικά Κατάλληλη Ωμή Τροφή)
 • Μαγειρευτή τροφή
 • Ξηρά τροφή
 • Κροκέτες
 • Υγρή τροφή – Κονσέρβα
 • Βιολογική
 • Vegan

Η κάθε μια τροφή έχει την δική της φιλοσοφία και οι έμποροι – παραγωγοί εταιρείες που τις δημιουργούν επιμένουν πως είναι η καλύτερη τροφή – διατροφή – δίαιτα  για την υγεία του κατοικίδιου.

Όμως οι περισσότεροι επιστήμονες κτηνίατροι ισχυρίζονται πως η ισορροπημένη διατροφή είναι η καλύτερη για την υγεία του κατοικίδιου και όχι κάποια συγκεκριμένη από τις προαναφερόμενες.

Η γάτα από την άλλη, έχει διαφορετικές προτιμήσεις ούτως ή άλλως από την φύση της στην τροφή της, όμως δεν παύει να απαιτεί και αυτή τα κατάλληλα θρεπτικά συστατικά για την υγεία της.

Τροφή

Όποια τροφή και αν επιλέξετε ως ιδιοκτήτες, θα πρέπει πρώτα να γνωρίζετε τι ακριβώς αναζητάτε και τι επιδιώκετε.
Αρχικά, η τροφή πρέπει να είναι ωφέλιμη και ποιοτική, χωρίς συντηρητικά και πρόσθετα κρεατάλευρα.
Για την ακρίβεια, ψάχνετε μια τροφή που περιέχει τόσα θρεπτικά συστατικά, που θα ήταν κατάλληλη ακόμη και για τον άνθρωπο.
Αυτό ονομάζεται ισορροπημένη διατροφή.

Σύμφωνα με ένα άρθρο της animedvetclinc (πατήστε στον υπερσύνδεσμο)
Όταν μια διατροφή δεν είναι πλήρης και ισορροπημένη τότε όχι απλά τίθενται προαιρετικά τα συμπληρώματα διατροφής για το κατοικίδιο αλλά επιβάλλονται.
Πάντα φυσικά με προσοχή. Είναι λεπτή η ισορροπία για να φέρει αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που επιθυμούμε. Ακριβώς όπως και στον άνθρωπο!

«Προβλήματα υγείας» και ειδικές περιπτώσεις διατροφής

Καλαζάρ ή λεϊσμανίαση

Σύμφωνα με το άρθρο της διατροφολόγου και εκπεδαίυτριας σκύλων Dr Μπίμπα Ρεγγίνα για την αρρώστια καλαζάρ ή λεϊσμανίαση,
Η κατάλληλη διατροφή μπορεί να επηρεάσει θετικά την υγεία του σκύλου.
Η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος είναι απαραίτητη.

Άλλες περιπτώσεις είναι ο καρκίνος των σκύλων:

Οι 6 συνηθέστεροι τύποι καρκίνου σκύλου (υπάρχουν πάνω από 10 τύποι):

 1. Οστεοσάρκωμα σκύλου(επιθετικός καρκίνος των οστών, ο συνηθέστερος τύπος)
 2. Λέμφωμα σκύλου(επηρεάζει λεμφοκύτταρα και λεμφαδένες)
 3. Αιμαγγειοσάρκωμασκύλου (επηρεάζει καρδιά, σπλήνα και δέρμα, εξαπλώνεται γρήγορα)
 4. Μελάνωμα σκύλου(ο πιο κοινός κακοήθης όγκος του στόματος)
 5. Μαστοκύττωμα σκύλου(MCT, όγκοι μαστοκυττάρων, καρκίνος δέρματος)
 6. Μαστικός καρκίνος σκύλου (όγκος στο στήθος, συνηθέστερος τύπος σε θηλυκά σκυλιά)

Ειδικά τελευταία 10 χρόνια, έχουν αναδειχθεί αδιαμφησβήτητα στοιχεία ότι ένα από τα κλειδιά για τη δημιουργία αυτής της καλύτερης ζωής μπορεί να βρεθεί σε μια εκπληκτική θέση: το μπολ του σκύλου! Οι ειδικοί αναγνωρίζουν ότι ένας τρόπος πρόληψης και αντιμετώπισης του καρκίνου σκύλου είναι να ορίσουν τι καταναλώνει ο σκύλος!

Ένα πολύ ενδιαφέρον site με πολύ ενημερωμένη και καταρτισμένη ομάδα επιστημόνων που μου αρέσει να διαβάζω για την υγεία των κατοικίδιων είναι το Livingwithdogs.
Θα βρείτε πολλά άρθρα μέσα για την πρόληψη, υγεία καθώς και την συμπεριφορά του σκύλου σας.

Λύσσα

Τι είναι ο ιός της λύσσας;

Ο ιός της λύσσας επιτίθεται στο κεντρικό νευρικό σύστημα (ΚΝΣ), και εξαπλώνεται μέσω των νεύρων από το σημείο της μόλυνσης στον εγκέφαλο. Τα μολυσμένα ζώα εμφανίζουν παράλυση που αναπόφευκτα περιλαμβάνει το αναπνευστικό σύστημα και οδηγεί σε θάνατο.

Η λύσσα μπορεί να επηρεάσει οποιοδήποτε θηλαστικό, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων. Τα ζώα που φιλοξενούν και μεταδίδουν ιούς όπως η λύσσα περιλαμβάνουν τα κουνάβια, τις νυφίτσες και τις νυχτερίδες. Οι σκύλοι και οι άνθρωποι είναι μέτρια ευαίσθητοι σε όλες τις παραλλαγές του ιού και δεν θεωρούνται ξενιστές (οργανισμός στον οποίο ζει κάποιο παράσιτο συμβιωτικά ή παρασιτικά).

Αιτίες της λύσσας στους σκύλους

Ο πιο συνηθισμένος τρόπος για να μολυνθεί ένας σκύλος είναι το δάγκωμα από μολυσμένο ζώο, όπου ο ιός μεταδίδεται με το σάλιο. Σπάνια, μπορεί το σάλιο ή ο νευρικός ιστός ενός μολυσμένου ζώου να μολύνει την ανοιχτή πληγή ενός σκύλου ή τους βλεννογόνους των ματιών, της μύτης ή του στόματος, οδηγώντας σε μετάδοση του ιού χωρίς να γίνει δάγκωμα.

Προληπτικά μέτρα κατά της λύσσας: Διαβάστε εδώ

Τριχόπτωση

Τροφές που πρέπει να αποφύγετε

Η τριχόπτωση είναι ένα από τα κύρια προβλήματα που επηρεάζουν τους σκύλους. Ένας λόγος για την τριχόπτωση στα κατοικίδια ζώα είναι οι τροφές που καταναλώνουν. Όταν η διατροφή τους περιέχει πολύ νάτριο, αυτό οδηγεί σε απώλεια τριχών. Αυτό μπορεί να αποφευχθεί εάν γνωρίζετε ποιες τροφές δεν πρέπει να δίνετε στα κατοικίδια ζωάκια σας.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Η λίστα είναι μεγάλη οπότε θα σταματήσω εδώ. Οι σύνδεσμοι που παρέθεσα παραπάνω μέχρι τώρα είναι πολύ ενημερωτικοί σε πολλά θέματα.

Συμπληρώματα διατροφής

Elanco Pet Vitamins and Supplements | Elanco PetBasicsΑκόμη ένα τεράστιο κομμάτι με αμέτρητες επιλογές. Για ακόμη μια φορά ο ιδιοκτήτης του κατοικίδιου σκύλου ή γάτας, επικαλείται να επιλέξει μέσα σε δεκάδες συμπληρώματα πιο είναι το κατάλληλο. Μερικά παραδείγματα κατηγοριών που μέσα σ’ αυτές υπάρχουν αμέτρητα προϊόντα.

 • Έλαια
 • Προβιοτικά
 • Βιταμίνες
 • Αμινοξέα
 • Βότανα
 • Superfoods
 • Ρύθμισης βάρους
 • Ενδυνάμωση οστών
BIOGEL ORIGINALULTRAPET SERIES

Λέει μια παροιμία:
«Αν δεν παινέψεις λέει το σπίτι σου θα πέσει να σε πλακώσει».

Ποιοι Είμαστε - Bio-gelΕμείς στην BioGel Original δημιουργήσαμε την εξειδικευμένη και πλήρως ενισχυμένη σειρά για τα κατοικίδια (σκυλάκια και γατάκια) Pet Series.
Στην Pet Series μέχρι στιγμής υπάρχουν δύο διαθέσιμα προϊόντα.

Το UltraPet  και το UltraPet Plus.
Η διαφορά ανάμεσα στα δυο αυτά προϊόντα είναι πως το UltraPet Bacon είναι για μικρόσωμα κατοικίδια (σκυλάκια και γατάκια) βάρους έως 20kg.
Ενώ το UltraPet Plus δημιουργήθηκε και εξειδικεύεται έως και 10 φορές πιο ενισχυμένο τα για μεγαλόσωμα κατοικίδια 20kg  άνω.

Επίσης και τα δυο προϊόντα είναι μια απόλυτη καινοτομία παγκοσμίως όλα σ’ ένα (all in one).
Ο συνδυασμός βιολογικής αλόης με 100% χωρίς ίχνος αλοΐνης αυθεντικό gel και όχι σκόνη αλόης από την αγαπημένη μας Κρήτη, επιπλέον τα βότανα, μπαχαρικά, βιταμίνες, μέταλλα, αμινοξέα, ιχνοστοιχεία, προβιοτικά και Ω3 λιπαρά (φυτικής προελεύσεως) κατατάσσουν το  απόλυτο προϊόν για την πρόληψη και την υγεία του κατοικίδιου σας.

Ενεργά Θρεπτικά Συστατικά των UltraPet και UltraPet Plus
 • Βιολογικό τζελ αλόης (organic aloe vera). Χωρίς Αλοΐνη Α & Β
 • Κουρκουμίνη,
 • Β-Καροτένιο
 • Ω3 Λιπαρά
 • Φασκόμηλο
 • Χαμομήλι
 • Βιταμίνες: Α. Β1, Β2, Β3, Β5, Β6, Β9, Β12, C, D3, K1, K2
 • Σίδηρος
 • Ψευδάργυρο
 • Ασβέστιο

 

Οφέλη UltraPet

 • Ενίσχυση της υγείας και της προστασίας του δέρματος, τριχώματος, ματιών και νυχιών
 • Ισχυρές αντιφλεγμονώδεις, αντιβακτηριακές και αντιμικροβιακές ιδιότητες
 • Ενισχύει τη φυσική παραγωγή υαλουρονικού οξέος στον οργανισμό, συμβάλλοντας στην υγεία και προστασία του σκελετικού ιστού και κυρίως των αρθρώσεων
 • Ενισχυμένο με Ω3 Λιπαρά για τη θωράκιση της υγείας του οργανισμού και του ορμονικού συστήματος
 • Βελτιώνει και προστατεύει το στομαχικό και το εντερικό σύστημα
 • Συμβάλλει στην αντιμετώπιση προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν από την BARF διατροφή
 • Συμβάλει στην αντιμετώπιση – αποτροπή οδοντικής πλάκας
 • Ενισχύει την αποβολή τοξινών από την κακή διατροφή
 • Ενισχυμένο με ελληνικά ευεργετικά βότανα για τη χαλάρωση του νευρικού συστήματος
 • Ενίσχυση και προστασία του ανοσοποιητικού συστήματος
 • Χωρίς ζάχαρη / με 100% Οργανική Στέβια (Stevia)
Τα Νο1 all in one προϊόντα για τα κατοικίδια

UltraPet Bacon 250ml (Το Νο1 προϊόν για τα κατοικίδια)

Η δραστικότητα τους ως ιδιοκτήτες, σας ωφελεί  πως το κατοικίδιο μπορεί πλέον να έχει ένα προϊόν,
που θα λατρεύει κάθε φορά που το τοποθετείτε πάνω στην τροφή του ως topping και φυσικά εσάς από το να ξοδεύετε χρόνο και χρήματα για 3-5 διαφορετικά προϊόντα (value for money).
Kαι όλα αυτά ντυμένα με την υπέροχη γεύση του καπνιστού χοιρινού (bacon)
* (το άρωμα είναι κατασκευασμένο από φυτικής προελεύσεως ύλες και όχι ζωικής) *

UltraPet Bacon 250ml (Το Νο1 προϊόν για τα κατοικίδια)
Συνεπώς, την επόμενη φορά που θα αναρωτηθείς με τι προϊόν να ενισχύσεις την πρόληψη της υγείας του κατοικίδιου,
αλλά και την δική σου και της οικογένειας ολόκληρης, να θυμηθείς πως είμαστε η Νο1 Παγκοσμίως εταιρεία με την καλύτερη ποιότητα,
ποικιλία και αποτελεσματικότητα προϊόντων για όλη την οικογένεια.
Προϊόντα για κάθε λύση σε κάθε «πρόβλημα», με την δύναμη της φύσης.

 

Άλλωστε δεν είναι τυχαίο το μότο μας.
«Με κέντρο ενδιαφέροντος τον άνθρωπο και το κατοικίδιο, δεν υπάρχει αμφιβολία στο αποτέλεσμα»

Για την συνεχή ενημέρωση κάντε εγγραφή στο News Letter μας και παρακολουθείτε το Blog μας.

Είμαστε δίπλα σας! Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε σε κάθε μέσο μαζί μας.

Επιπλέον, αν είσαι επαγγελματίας και θες να αντιπροσωπεύσεις και να ενσωματώσεις στην γκάμα σου τα προϊόντα μας, στείλε μας το αίτημα σου

 

Με αγάπη και σεβασμό ,
Ιδρυτής & Δ. Σύμβουλος,
BioGel Original
Τσιουπινάκης Δ. Γεώργιος