Biogel, Αλόη, Επικαιρότητα, Υγεία

Αλωπεκία: Δίαιτα – Διατροφή αρθ. Νο10

Αλωπεκία: Δίαιτα - Διατροφή αρθ. Νο10

Αλωπεκία: Εισαγωγή

Η αλωπεκία είναι μια απρόβλεπτη καλοήθης νόσος στην οποία παρατηρείται η τέλεια έλλειψη ή και η αραίωση των τριχών της κεφαλής ή και του σώματος λόγω πτώσεως και σπάνια λόγω αγενεσίας. Αίτια είναι διάφοροι γενετικοί παράγοντες-κληρονομικότητα (10%-42% θετικό οικογενειακό ιστορικό), σωματικό και ψυχικό στρες, τραυματισμοί και παρατεταμένα εμπύρετα νοσήματα, αυτοάνοσα νοσήματα, θυρεοειδοπάθειες , αναιμία, σακχαρώδης διαβήτης, μυασθένεια, ελκώδη κολίτιδα.
Συσχέτιση με λοιμώξεις, φάρμακα και ψυχολογικοί παράγοντες είναι μερικά ακόμη από τα αίτια.

Δεδομένα Τριχωτού

Θεωρείται φυσιολογική η πτώση από 50-100 τριχών ημερησίως, εφόσον αντικαθίστανται από αντίστοιχες φυσιολογικές τρίχες. Σε κανονικές συνθήκες το 80-85% των τριχών βρίσκονται στην αναγενή φάση που διαρκεί περίπου 6 χρόνια- τότε μεγαλώνουν και είναι δυνατές και δύσκολο να βγουν από το δέρμα, το 1-2% στην καταγενή φάση που διαρκεί περίπου 1 μήνα και η τρίχα σταματά να αναπτύσσεται και προοδευτικά νεκρώνεται, το 15 –20% στην τελογενή φάση όπου έχει νεκρωθεί ο βολβός (ρίζα) τους και απλά συγκρατούνται στο θύλακο μέχρι να πέσουν (διάρκεια 3-4 μήνες), και το 1-2% των τριχών είναι δυστροφικές.

Σε κάποια άτομα, όμως, η πτώση δεν είναι σταθερή και παρουσιάζει εποχιακή διακύμανση.
Στην πράξη, χάνουμε λιγότερες από 100 τρίχες ημερησίως. Όταν, όμως η απώλεια είναι μεγαλύτερη, τότε η κατάσταση είναι παθολογική, ιδιαίτερα αν οι νέες τρίχες είναι λεπτότερες και μικρότερες από αυτές που αντικαθιστούν.

Αλωπεκία: Τα είδη της

Αλωπεκία: Δίαιτα - Διατροφή αρθ. Νο10Οι αλωπεκίες διακρίνονται σε:

 • Διάχυτη (απώλεια τριχών απ όλο το τριχωτό της κεφαλής),
 • Περιγεγραμμένη (κατά πλάκες)
 • Ολική αρχικά, παροδική και μόνιμη στην συνέχεια.
 • Οικουμενική αλωπεκία, Όταν ένα άτομο χάνει όλες τις τρίχες στο σώμα του, κάτι που είναι πολύ σπάνιο.
 • Ουλωτική και μη-ουλωτική.
 • Άλλες μορφές. Φυσικά υπάρχουν πολύ περισσότερες μορφές αλωπεκίας, όπως η αλωπεκία γενείου που εμφανίζεται στην γενειάδα, η αλωπεκία στις γυναίκες λόγω «σφιχτών» χτενισμάτων που τραβούν τα μαλλιά και πολλές ακόμη.
  Στην μη-ουλωτική αλωπεκία συναντάμε 3 τύπους:
 1. Ανδρογενετικού τύπου αλωπεκία (φαλάκρα)
 2. Γυροειδής αλωπεκία
 3. Τριχορροή (effluvium) αναγενή ή τελογενή

Παθολογικές καταστάσεις στις οποίες εμφανίζεται η μη-ουλωτική αλωπεκία είναι πολλές.
Κυριότερες απ’ αυτές είναι: νεογνική ηλικία, μετά την εγκυμοσύνη, λοιμώδη νοσήματα, ακτίνες Χ, συγκινησιακοί παράγοντες και ψυχικά νοσήματα.
Δερματικά νοσήματα, διαταραχές του μεταβολισμού, ταχεία απώλεια βάρους, ορμονικές διαταραχές, τοξικές ουσίες και φάρμακα: αντιπηκτικά, αντιθυρεοειδικά ,φάρμακα κατά της χοληστερίνης, υδράργυρος, υπερβιταμίνωση Α, Λίθιο, σιμετιδίνη, βορικό κ.α.

Στην ουλωτική αλωπεκία συναντάμε σε 3 μεγάλες κατηγορίες:

1. Φλεγμονώδης δερματοφυτία του τριχωτού (tinea capitis).
2. Βλεννώδης αλωπεκία (alopecia mucosa).
3. Νεοπλαστική αλωπεκία (alopecia neoplastica).

Η συμβατική αντιμετώπιση εξαρτάται από την αιτιολογία και τον τύπο της αλωπεκίας.

Αναλυτικά τα είδη αλωπεκίας

Ανδρογενετικού τύπου Αλωπεκία (φαλάκρα)

Οφείλεται στην επίδραση των ανδρογόνων επί των τριχοθυλακίων σε άτομα με γενετική προδιάθεση. Κυριότερος εκπρόσωπος των ανδρογόνων είναι η τεστοστερόνη.

Στο θύλακο της τρίχας η τεστοστερόνη, με τη δράση του ενζύμου 5α-αναγωγάση (5α-reductase), μετατρέπεται στο ισχυρότατο παράγωγό της, την διυδροτεστοστερόνη (DHT), που είναι υπεύθυνηMale Pattern Baldness (Androgenic Alopecia): Stages, Treatment για την ανδρογενετική αλωπεκία. Προφανώς όσοι έχουν κληρονομήσει την παρουσία του ενζύμου στους θυλάκους της τρίχας (άνδρες ή γυναίκες ) θα παρουσιάσουν νωρίτερα ή αργότερα αλωπεκία. Στην εξέλιξη της νόσου επιβαρυντικό ρόλο φαίνεται να παίζει η ψυχολογική επιβάρυνση για την εμφάνιση του προβλήματος.

Στις γυναίκες η ανδρογενετική αρχίζει αργότερα και εξελίσσεται βραδύτερα. Αρχικά η εικόνα είναι τύπου διάχυτης αραίωσης στην κορυφή.
Η παραγωγή τεστοστερόνης όμως μπορεί να είναι αυξημένη οπότε πρέπει να γίνεται μερικές φορές ορμονικός έλεγχος.
Άλλες φορές όμως υπάρχει απλά γενετική προδιάθεση, ιδίως αν οι συγγενείς και από τους δύο γονείς έχουν πρόβλημα αλωπεκίας.

Γυροειδής Αλωπεκία (Alopecia Areata)

Αλωπεκία: Δίαιτα - Διατροφή αρθ. Νο10Αφορά κυρίως νεαρά άτομα (5-30ετών) και μπορεί να συνυπάρχει με διάφορα αυτοάνοσα νοσήματα π.χ(λεύκη-ψωρίαση), αν και ενοχοποιείται η κληρονομικότητα, ενδοκρινολογικές και νευροψυχικές διαταραχές.
Εμφανίζεται αρχικά με μια ή περισσότερες αποψιλωτικές πλάκες στο τριχωτό της κεφαλής ή στο γένι στους άνδρες διαμέτρου 1-5εκατοστά.
Οι τρίχες λείπουν τελείως και το δέρμα είναι λείο, λευκωπό και μαλακό με διευρυμένους πόρους.
Μπορεί να εμφανιστεί σε φρύδια, βλεφαρίδες, μασχάλη, εφήβαιο.
Η πρόγνωση και η εξέλιξη της νόσου δεν είναι ίδια από ασθενή σε ασθενή.

Διάχυτη Αλωπεκία (Telogen effluvium)

Σ αυτή τη μορφή τριχόπτωσης παρατηρείται ελάττωση της πυκνότητας της τριχοφυίας σε όλη την έκταση του τριχωτού. Αυτό γίνεται από τη διακοπή της φυσιολογικής εξέλιξης του κύκλου ζωής των μαλλιών: τα μαλλιά, που βρίσκονται κατά 85% στην αναγενή φάση, εισέρχονται απότομα στην τελογενή φάση, που είναι το τελευταίο στάδιο στη διάρκεια ζωής της τρίχας.
Στο τελογενές στάδιο, οι τρίχες παραμένουν για περίπου 4 μήνες και ακολούθως αποπίπτουν, καθώς άλλες τρίχες αναπτύσσονται στη θέση τους και της ωθούν προς αποδέσμευση. Όταν η αντικατάσταση γίνεται προοδευτικά δεν φαίνεται η απώλεια. Ο συγκεκριμένος όμως μαζικός χρονικός συντονισμός στην τελογενή τριχορροή επιφέρει διάχυτη αραίωση στο τριχωτό για το διάστημα που οι νέες τρίχες βρίσκονται ακόμη υπό ανάπτυξη.Αλωπεκία: Δίαιτα - Διατροφή αρθ. Νο10

Είναι ένα φαινόμενο που πλήττει πολλούς ενήλικες, κυρίως γυναίκες σε κάποια φάση της ζωής τους ενώ στους άνδρες είναι μάλλον σπάνιο.
Στην πραγματικότητα, όλοι έχουμε βιώσει τη φάση της διάχυτης αλωπεκίας τους πρώτους μήνες της ζωής μας.

Συνήθως το φαινόμενο είναι αναστρέψιμο και σε λίγους μήνες έως ένα χρόνο, η αραίωση έχει αποκατασταθεί και τα τριχοθυλάκια παραμένουν υγιή.
Σε κάποιες περιπτώσεις, η διάχυτη αλωπεκία μπορεί να λειτουργήσει ως προπομπός της ανδρογενετικής. Τα μαλλιά επανεκφύονται, όμως πιο λεπτά και συρρικνωμένα από ότι πριν, με αποτέλεσμα να μην επιτυγχάνεται ο αρχικός βαθμός πυκνότητας.

Στις περιπτώσεις που η διάχυτη αλωπεκία επιμένει και τείνει να εξελιχθεί σε χρόνια, επιβάλλεται πλήρης, ολοκληρωμένη διερεύνηση για να εντοπιστεί η παθολογική αιτία που συντηρεί το φαινόμενο. Κλασσικά αίτια είναι η σιδηροπενία με χαμηλή φεριτίνη ή/και αναιμία, ο υποθυρεοειδισμός, το ψυχικό στρες, παρατεινόμενα εμπύρετα νοσήματα, αυστηρές ολιγοθερμιδικές δίαιτες, ο τοκετός, μεγάλες εγχειρήσεις, λήψη διαφόρων φαρμάκων κ.α. Η αυξημένη απώλεια των μαλλιών συνήθως εμφανίζεται 3-4 μήνες μετά το επιβαρυντικό γεγονός και συνεχίζει εφόσον αυτό χρονίζει.

Ολική Αλωπεκία (Alopecia Totalis)

Πρόκειται για την πιο εκτεταμένη μορφή της γυροειδούς αλωπεκίας.Αλωπεκία: Δίαιτα - Διατροφή αρθ. Νο10
Παρατηρείται ολική απώλεια όλων των τριχών της κεφαλής, των φρυδιών και των βλεφαρίδων.
Οι λόγοι που οδηγούν σ αυτή την απώλεια δεν είναι γνωστοί, αλλά πιθανών να οφείλεται σε δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
Το στρες είναι μερικές φορές ένας ενοχοποιητικός παράγοντας του συγκεκριμένου τύπου αλωπεκίας, αλλά έχουν αναφερθεί και περιπτώσεις ατόμων που δεν είχαν καθόλου στρες.

Αλωπεκία μετά από χημειοθεραπεία ή ακτινοβολία (anagen effluvium)

Πρόκειται για μια μορφή παροδικής τριχόπτωσης μετά από την επίδραση τοξικών και χημικών παραγόντων(ακτινοθεραπεία-χημειοθεραπεία) Οι τρίχες της αναγενούς φάσης (85%)
δεν περνάνε πρώτα στην τελογενή αλλά πέφτουν κατευθείαν.
Η τριχόπτωση αρχίζει συνήθως μετά από 1-3 εβδ. απ την έναρξη της εν λόγω θεραπείας και μετά το πέρας των θεραπειών η τριχοφυία επανέρχεται στην αρχική κατάσταση, είναι δηλαδή μια κατάσταση αναστρέψιμη, που όμως αγχώνει πολύ τους ασθενείς.

 

Τα γενικά αίτια της αλωπεκίας

Συνήθως η περίσσεια των ανδρογόνων ενοχοποιείται για την εμφάνιση και την κλιμάκωση της αλωπεκίας. Το βέβαιο είναι πως εξίσου “κατηγορείται” η σχετική κληρονομική προδιάθεση. Εκτός από αυτούς τους δύο λόγους όμως, στα αίτια της αλωπεκίας ανήκουν επίσης:

ΛΟΓΟΙ ΠΑΘΗΣΕΙΣ
Ορμονολογικοί Πολυκυστικές ωοθήκες, διαταραχές του θυρεοειδούς αδένα
Παθολογικοί Νεοπλασίες, διαβήτης, υπερπλασίες επινεφριδίων
Αυτοάνοσα Ερυθηματώδης λύκος
Περιστασιακοί Εγκυμοσύνη, εμμηνόπαυση, χημικές δίαιτες, αντισυλληπτικά, άλλες θεραπείες (π.χ. αλωπεκία από χημειοθεραπεία)
Ψυχιατρικοί Αλωπεκία από άγχος, κατάθλιψη
Περιβαλλοντικοί Κακή διατροφή, καθιστική ζωή

Δεν έχουν εντοπιστεί πλήρως οι παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνιση της αλωπεκίας. Ο κατάλογος των κύριων αιτιών συμπληρώνεται διαρκώς σε σχέση με το τι είναι αυτό που προκαλεί την αλωπεκία στο κεφάλι και έχει να κάνει τόσο με τη σχέση αλωπεκίας-κληρονομικότητας όσο και με περιβαλλοντικούς λόγους.

Διατροφή: Εργαλείο στην αντιμετώπιση των αυτοάνοσων

Σύμφωνα με μια μελέτη, η σωστή διατροφή μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου αλωπεκίας.
Παράλληλα, ένα πρόγραμμα  διατροφής  μπορεί ακόμα να βοηθήσει στην εξουδετέρωση των αρνητικών επιπτώσεων του στρες.

Μια διατροφή, πλούσια σε μαγνήσιο, βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, συμβάλλει στη γενική υγεία του σώματος και στην υγεία των μαλλιών.
Έτσι μπορεί να έχει καθοριστικό ρόλο σε κάθε είδος αυτοάνοσες ασθένειας.
“Η διατροφή παίζει τεράστιο ρόλο στις αυτοάνοσες ασθένειες, επειδή το ανοσοποιητικό σύστημα επηρεάζεται από τα τρόφιμα.
Άλλωστε, τα δύο τρίτα του ανοσοποιητικού συστήματος εξαρτώνται από το έντερο”,
λέει ο πιστοποιημένος με τριπλό έλεγχο ρευματολόγος Micah Yu, MD.
“Όποια τροφή περνάει από το έντερο θα “μιλήσει” στο ανοσοποιητικό σας σύστημα”. 

Ανισορροπία μικροβιώματος εντέρου

Μια ανισορροπία στο μικροβίωμα του εντέρου, έχει συνδεθεί στενά με πολλαπλές αυτοάνοσες ασθένειες, υποδηλώνοντας ότι η διατήρηση ενός υγιούς μικροβιώματος του εντέρου ωφελείΑλωπεκία: Δίαιτα - Διατροφή αρθ. Νο10 την αυτοάνοση υγεία.
Σύμφωνα με έρευνα του 2021 που δημοσιεύτηκε στο Lupus Science & Medicine, μια διαιτητική ίνα που ονομάζεται ανθεκτικό άμυλο και που βρίσκεται συνήθως στις μπανάνες, τα όσπρια και τα δημητριακά ολικής αλέσεως,  μπορεί να επηρεάσει θετικά το μικροβίωμα του εντέρου των ατόμων με Συστηματικό Ερυθηματώδη Λύκο.

Αντιθέτως, μια διατροφή πλούσια σε επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως αναψυκτικά, γλυκά, αλμυρά σνακ και επεξεργασμένα κρέατα, έχει τα αντίθετα αποτελέσματα.
Μια ανασκόπηση του 2017 που δημοσιεύτηκε στο Foods κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μια κάποια αναταραχή στο μικροβίωμα μπορεί να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο τουλάχιστον δύο αυτοάνοσων ασθενειών, διαβήτη τύπου 1 και κοιλιοκάκη, σε παιδιά με προδιάθεση σε αυτά.

Επιπλέον, μια μελέτη του 2021 που δημοσιεύτηκε στο The BMJ πρότεινε ότι η κατανάλωση εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο ανάπτυξης Φλεγμονώδους Νόσου του Εντέρου (IBD).

Διαβάστε το άρθρο μας Έντερο & Θυρεοειδής: https://bio-gel.eu/entero-kai-thyreoeidis-syndeontai/

Διατροφή και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα φρούτα και τα λαχανικά συνδέονται με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες καθώς επίσης και αρκετά βότανα.
Μια ακόμη μελέτη του 2004 σε 24 μεσήλικες με ρευματοειδή αρθρίτιδα που ακολούθησαν μια διατροφή χαμηλή σε λιπαρά για τέσσερις εβδομάδες, έδειξε πως μειώθηκαν σημαντικά τα συμπτώματα, εκτός από τη διάρκεια της πρωινής δυσκαμψίας.

Τέλος, μια πιο πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στον Lupus το 2022 και πραγματοποιήθηκε σε ασθενείς με Συστηματικό Ερυθηματώδη Λύκο, έδειξε ότι οι εκείνοι “που άλλαξαν τα διατροφικά τους πρότυπα για να ενσωματώσουν περισσότερα τρόφιμα φυτικής προέλευσης ενώ περιόρισαν τα επεξεργασμένα τρόφιμα και τα ζωικά προϊόντα ανέφεραν βελτιώσεις στα συμπτώματα της νόσου τους“.

 

Προιόντα μπορούν να γίνουν σύμμαχοι σας!

                                                                                    UltraMan Special Natures' Power 1000ml (For Him)UltraWoman Special Natures’ Power 1000ml (For Her)                                                                                                                                                                                                   UltraMan                                            UltraWoman

                                                                                     UltraVIt Aloe Vera 1000ml (100% Φυσικό & Ενισχυμένο με Ω3)Cacao Amo (Το βραβευμένο σοκολατούχο αδυνατιστικό ρόφημα)
                                                                                                            UltraVit                                             Cacao Amo

 

Προιόντα διατροφής BioGel Original Innovation & Αλωπεκία

Aloe Vera: Λόγοι και αιτίες που χάθηκε η εμπιστοσύνη στα πόσιμα προϊόντα – PBNEWS – Ειδήσεις με ονοματεπώνυμοΣύμφωνα με όλα τα παραπάνω που έχουν παρατεθεί ως κριτήρια, εμείς στην BioGel έχουμε αναπτύξει φόρμουλες οι οποίες είναι,
και επιτρέψτε μου την έκφραση “πολλά χρόνια μπροστά από πολλά φυτικά σκευάσματα στην παγκόσμια αγορά”

Μελετήσαμε και αναπτύξαμε προιόντα που συνδυάζουν πολλαπλασιαστικά συνεργατικά τις ιδιότητες των φυτικών εκχυλισμάτων μαζί με το τζελ αλόης (aloe vera gel),
βιταμινών, αμινοξέων, μετάλλων κλπ.
Πρακτικά, συνδυάζουν το 100% των απαιτούμενων θρεπτικών συστατικών που χρειάζεται ένας οργανισμός είτε αντιμετωπίζει μια νόσο είτε προληπτικά λαμβάνει για την εξισορρόπηση της υγείας του.

Φυσικά δεν θα βρει κάποιος μόνο προιόντα αλόης στην BioGel αλλά γενικότερα η δύναμη της φύσης είναι το μεγαλύτερο “όπλο” μας και δεν σταματάμε να μελετάμε,
και να αναπτύσσουμε αποτελεσματικές φόρμουλες για την υγεία των ανθρώπων και των κατοικίδιων.

Πολλά από τα προιόντα μας κυρίως τα πιο εξειδικευμένα χρησιμοποιούνται σε χώρες του εξωτερικού από επιστήμονες και ολιστικούς θεραπευτές,
για την ενίσχυση και καταπολέμηση αυτοάνοσων νοσημάτων και όχι μόνο.

Για τους παραπάνω λόγους τα προιόντα μας βραβεύονται για την ποιότητα και καινοτομία που ακολουθούν.

Δείτε τα προτεινόμενα προιόντα για την Αλωπεκία: UltraVit & Cacao Amo & UltraWoman & UltraMan

 

“Προσοχή! Προς αποφυγή παρεξηγήσεων και παρανοήσεων:
Τα προιόντα μας και γενικότερα τα φυτικά σκευάσματα, δεν αποτελούν και
δεν αντικαθιστούν ΚΑΜΙΑ φαρμακευτική αγωγή
που σας προτείνει ο υπεύθυνος γιατρός σας!”

 

Πηγές: health4u, cibum, dynatoarseniko

 

BIoGel Original Innovation: Ο ρόλος μας

BioGelWorld Innovation - Τα καλύτερα προϊόντα υγείας, ευεξίας & ομορφιάς!

Η BioGel Original Innovation, δημιουργήθηκε για να προσφέρει σε όλους τους ανθρώπους και τα κατοικίδια την ύψιστη παγκοσμίως ποιότητα προϊόντων διατροφής, καλλυντικών και υπηρεσιών με απόλυτο σεβασμό, ειλικρίνεια και διαφάνεια.
Η σωστή ενημέρωση και η συνεχή υποστήριξη είναι τα εφόδια μας για όλους εσάς.

Ως BioGel Original Innovation, προτεραιότητα μας είναι να βοηθάμε με κάθε τρόπο τον άνθρωπο αλλά και το κατοικίδιο να κερδίσει την βέλτιστη πρόληψη της υγείας του.

Άλλωστε δεν είναι τυχαίο το μότο μας.
«Με κέντρο ενδιαφέροντος τον άνθρωπο και το κατοικίδιο, δεν υπάρχει αμφιβολία στο αποτέλεσμα»

 

Για την συνεχή ενημέρωση κάντε εγγραφή στο News Letter μας και παρακολουθείτε το Blog μας.

Είμαστε δίπλα σας! Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε σε κάθε μέσο μαζί μας.

Επιπλέον, αν είσαι επαγγελματίας και θες να αντιπροσωπεύσεις και να ενσωματώσεις στην γκάμα σου τα προϊόντα μας, στείλε μας το αίτημα σου

 

Παρότρυνση:

“Κάντε όση έρευνα αγοράς θέλετε αλλά, πραγματικά άδικα θα χάσετε τον χρόνο σας…
Πάρτε την σωστή απόφαση σήμερα και ξεκινήστε το ταξίδι σας για μια καλύτερη υγεία και μια καλύτερη καθημερινότητα, μαζί μας!”

Με αγάπη και σεβασμό ,
Ιδρυτής & Δ. Σύμβουλος,
BioGel Original Innovation
Τσιουπινάκης Δ. Γεώργιος

Multiple Award Winning Company:
Pet Awards 2023 & BestinPharmacy 2023 &
Healthy Food & Berverages 2023 & Plant Based Awards 2023

PET Awards 23_Gold_Συμπυκνωμένος Πολυβιταμινούχος Χυμός (για σκύλους & γάτες)ShopBiogel - Διαβάστε τα πάντα σχετικά με την εταιρία μας - Bio-gelPlant Based Awards 2024: Silver βραβείο για τα Gaial Mirallge