Υγεία

Ω3 λιπαρά: Ποια τα οφέλη για την υγεία και που τα συναντάμε;

Ω3 λιπαρά: Ποια τα οφέλη για την υγεία και που τα συναντάμε;

Τα Ω3 λιπαρά οξέα είναι ένα είδος υγιεινών και απαραίτητων λιπαρών με πολλαπλά οφέλη για την υγεία.
Υπάρχουν τρία είδη Ω3 λιπαρών οξέων: το άλφα λινολενικό οξύ (ALA), το εικοσιδιεξαενοϊκό οξύ (DHA) και το εικοσιπενταενοϊκό οξύ (EPA).

Ποια τα οφέλη για τον οργανισμό;
  • Καλή ψυχική υγεία. Σύμφωνα με έρευνες, υπάρχει μείωση του κινδύνου εμφάνισης ψυχικών διαταραχών ,όπως το άγχος και η κατάθλιψη. Επίσης, σε περίπτωση τέτοιων συμπτωμάτων είναι δυνατό να κατευναστεί η ένταση τους.
  • Προστασία της υγείας των ματιών. Τα Ω3 λιπαρά οξέα είναι σημαντικά για την προστασία των ματιών από παθήσεις, όπως η εκφύλιση της ωχράς κυλίδας.
  •  Προστασία της υγείας του εμβρύου. Τα Ω3 λιπαρά οξέα υποστηρίζουν την εγκεφαλική ανάπτυξη και λειτουργία των εμβρύων. Έτσι, είναι σημαντική η κατανάλωση τους κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης.
  • Ισχυρή αντικαρκινική δράση. Σύμφωνα με έρευνες, η χρήση τους μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου, του προστάτη και του μαστού.
  • Βελτίωση καρδιαγγειακών δεικτών. Η κατανάλωση τους σχετίζεται με την καλή υγεία. Συγκεκριμένα, είναι χαμηλά η τιμή των τριγλυκεριδίων και της αρτηριακής πίεσης. Επίσης, βοηθά στην διατήρηση της καλής χοληστερόλης σε φυσιολογικά επίπεδα.
  • Ρύθμιση φλεγμονών. Τα Ω3 λιπαρά μπορούν να προλάβουν μια φλεγμονή και να μειώσουν το οξειδωτικό στρες.
  • Υγεία οστών και αρθρώσεων. Η κατανάλωση τους είναι σημαντική για την υγεία των οστών και των αρθρώσεων, ειδικά για τις μεγάλες ηλικίες. Συγκεκριμένα, άτομα με οστεοπόρωση μπόρεσαν να βελτιώσουν σημαντικά την καθημερινότητα τους με την κατανάλωση αυτών των λιπαρών.
Ποιες τροφές είναι πλούσιες σε Ω3 λιπαρά οξέα;

Φυτικές τροφές όπως οι ξηροί καρποί και οι σπόροι είναι πλούσιοι σε ALA, ενώ τα ψάρια και τα θαλασσινά παρέχουν τα λιπαρά οξέα DHA και EPA. Είναι σημαντικό να λαμβάνουμε όλα τα είδη λιπαρών οξέων, γι’ αυτό πρέπει η διατροφή μας να έχει ποικιλία.

Τα ψάρια που είναι πλούσια σε Ω3 λιπαρά είναι το σκουμπρί, ο σολομός και τα στρείδια. Ακόμα, οι σαρδέλες και οι γαρίδες.

Οι φυτικές πηγές που είναι πλούσιες σε αυτά τα λιπαρά είναι οι σπόροι chia και ο λιναρόσπορος. Επίσης, τα καρύδια, τα κόκκινα φασόλια και τα φασολάκια σόγιας.

Συνιστάμενη δόση και συμπληρώματα διατροφής

Αν, και δεν υπάρχει επίσημη σύσταση για την ημερήσια πρόσληψη Ω3 λιπαρών οξέων, για τους περισσότερους υγιείς ενήλικες ικανοποιητική ποσότητα είναι αυτή των 0,25-0,5 γρ. EPA και DHA συνδυαστικά.

Όμως, οι ανάγκες του οργανισμού  σε Ω3 λιπαρά οξέα μέσω της διατροφής μπορεί να μην φτάνει την απαραίτητη δοσολογία. Επομένως, τα συμπληρώματα διατροφής είναι εδώ για να κάνουν το χρέος τους.
Έτσι, στην BioGel Original ντύσαμε τα 100% βιολογικά προϊόντα aloe vera με όλα τα απαραίτητα στοιχεία που χρειάζεται καθημερινά ο ανθρώπινος οργανισμός. Το Ultravit από την γκάμα προϊόντων υγείας της BioGel Original είναι το all in one προϊόν καθώς επίσης πλούσιο σε Ω3 λιπαρά για να συμβάλλει στην καλή υγεία του ανθρώπινου οργανισμού.