Υγεία

Η σωματική άσκηση στην μετά-covid εποχή

Σωματική εξάσκηση στην meta covid εποχή
Τι προκαλεί η νόσος Covid-19;

Ο covid-19 προσβάλλει κυρίως το αναπνευστικό σύστημα και προκαλεί λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού. Εάν, η λοίμωξη επεκταθεί και στους πνεύμονες μπορεί να εξελιχθεί σε οξύ αναπνευστικό σύνδρομο (SARS) και έτσι καθιστά αδύνατη την σωματική εξάσκηση. Ακόμη, ο ιός μπορεί να προσβάλλει και την καρδιά. Οι υποδοχείς ACE 2  που έχει ο ιός για να προσκολληθεί στην μεμβράνη της καρδιάς είναι σε αφθονία στην επιφάνεια της. Έτσι, μπορεί να εισέλθει στα καρδιακά κύτταρα και να οδηγήσει σε φλεγμονή της καρδιάς (μυοκαρδίτιδα).

Επιστροφή στην σωματική άσκηση μετά από λοίμωξη Covid-19. Πως πρέπει να γίνει;

Οι τελείως ασυμπτωματικοί (τυχαία ανακάλυψη θετικού τεστ) ή οι μερικώς συμπτωματικοί (πυρετό κάτω των 38°C ή ήπια κεφαλαλγία έως 48 ώρες) μπορούν άμεσα. Φυσικά, θα πρέπει να περάσει το απαιτούμενο διάστημα απομόνωσης και να έχουν αρνητικό τεστ. Η σταδιακή επαναφορά σε πρόγραμμα σωματικής εξάσκησης είναι ο ορθότερος τρόπος. Επίσης, δεν είναι απαραίτητη η καρδιολογική εξέταση διότι η πιθανότητα καρδιακής βλάβης είναι εξαιρετικά μικρή. Ωστόσο, σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων στην άσκηση, όπως πόνος στο στήθος, δύσπνοια, βήχας, ζάλη ή αδυναμία, ο ασκούμενος θα ήταν καλό να ζητήσει μια καρδιολογική εκτίμηση.

Οι υπόλοιποι αναρρώσαντες, δηλαδή όσοι είχαν ήπια συμπτώματα άνω των 2 ημερών, μέτρια ή σοβαρά συμπτώματα είναι καλό να απέχουν ένα διάστημα. Συγκεκριμένα, μετά την ανάρρωση είναι απαραίτητη η επίσκεψη σε έναν καρδιολόγο. Η επιστροφή στην σωματική εξάσκηση, είναι ασφαλής όταν οι εξετάσεις όπως το Ηλεκτροκαρδιογράφημα και το Υπερηχογράφημα Καρδιάς είναι φυσιολογικές. Επίσης, εάν δεν υπάρχει ένδειξη καρδιακής φλεγμονής ή αρρυθμιών.

Οι καλύτεροι τρόποι άσκησης μετά από ήπια ή μέτρια λοίμωξη από κορονοϊό.

Η καλύτερη μορφή σωματικής εξάσκησης, είναι η χαμηλής έντασης. Τα ιδανικότερα είναι: το περπάτημα, η γιόγκα, η ποδηλασία χαμηλής έντασης και το κολύμπι. Εάν, ο ασκούμενος θέλει μια προπόνηση με βάρη θα ήταν καλό να ασκηθεί με το σωματικό του βάρος ή με ελαφρά βάρη. Επίσης, είναι δόκιμη η εκκίνηση με μικρό αριθμό επαναλήψεων και η αποφυγή προπονήσεων υψηλής έντασης και επαναληψιμότητας.

Κατά γενικό κανόνα, είναι χρήσιμη η ακολούθηση του κανόνα 50/30/20/10 για τέσσερις συνεχόμενες εβδομάδες σύμφωνα με την έρευνα και μελέτη του HSS Journal. Απόρροια αυτού, είναι η μείωση του επιπέδου προπόνησης στο 50% της κανονικής την πρώτη εβδομάδα.
Τις επόμενες τρείς εβδομάδες θα ακολουθήσει το 30%, το 20% κα εν τέλει το 10%. Ωστόσο είναι σημαντικό να “ακούμε” το σώμα μας. Ίσως χρειαστεί περισσότερος χρόνος αποκατάστασης και προσαρμογής, ανάλογα με την σοβαρότητα της λοίμωξης.

Η επιστροφή στην κανονική σωματική εξάσκηση με πολύ αργούς ρυθμούς, μπορεί να είναι απογοητευτική, αλλά είναι σημαντική για την καλή υγεία του οργανισμού μας!

Τι συμβαίνει στην περίπτωση σοβαρής λοίμωξης από κορονοϊό;

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη προσέγγιση για την άσκηση στην μετά COVID-19 εποχή και αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους ανθρώπους με σοβαρά συμπτώματα. Μπορεί το άτομο να νιώθει έτοιμο σωματικά αλλά αυτό να είναι μια ουτοπία. Με άλλα λόγια, μπορεί η σωματική εξάσκηση να οδηγήσει σε δύσπνοια, κόπωση, βήχα και πόνο στο στήθος. Αυτό σημαίνει, ότι ο οργανισμός μας δεν είναι ακόμα έτοιμος να επανέλθει και χρειάζεται πιο μικρά βήματα. Ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε οργανισμού.

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, η εκκίνηση ασκήσεων χαμηλής έντασης είναι ο σωστός τρόπος. Οποιαδήποτε μορφή άσκησης υψηλής έντασης μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση της υγείας του αθλούμενου. Είναι επιτακτική η ανάγκη επικοινωνίας  με γιατρό  ή φυσιοθεραπευτή πριν από την επαναφορά στην άθληση. Πάνω απ’ όλα, η υπομονή είναι το σημαντικότερο πράγμα για την άθληση ξανά με ασφάλεια.

 

Σωστή διατροφή και συμπληρωματολογία

Σε κάθε περίπτωση αναγκαία για την ταχύτερη αποθεραπεία του οργανισμού είναι, η σωστή και ισορροπημένη διατροφή και η ενίσχυση της με τις κατάλληλες βιταμίνες, αμινοξέα, μέταλλα και ιχνοστοιχεία.